10 tips for en trygg bilferie

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og mange planlegger Norgesferie. Sørg for at bilferien blir så trygg og sikker som mulig med disse gode rådene!

1. Planlegg pakking

Sørg for at dere har plass! Det kan være lurt å ta en generalprøve før selve bilturen for å se om alt av bagasje går enkelt ut og inn av bilen. Mange pakker med seg mye unødig. Unngå dette ved å skrive en pakkeliste, slik at du får en oversikt over hva du faktisk trenger. Det kan i tillegg være smart å vurdere om du skal pakke i koffert eller bag – og om du eventuelt trenger en takboks for ekstra lagring.

Et lite ekstra tips fra oss er kjølebag! Enten en enkel en med kjøleelementer, eller en som kan kobles direkte til bilen. Hvor digg er det ikke med kald drikke på veien, og frisk lunsj i sola?

2. Impulsstopp

Dette punktet er det kanskje mange som sier de skal gjøre, men som det aldri blir noe av. Norge har så mange vakre steder som det er verdt å ta en ekstra stopp for. Vi har mange fine turstier, avstikkere og rasteplasser som bare må oppleves, så legg gjerne inn litt ekstra tid til pauser på veien. Kanskje frister det med en biltur ned Trollstigen, en tur over Atlanterhavsveien, en spasertur til viewpoint Snøhetta eller en kaffe på Bakklandet? Mulighetene er mange!

3. Ta deg god tid

Selv om ferie skal være avslappende, så er vi nok mange som kjenner litt på stresset. Unngå å haste for å rekke neste ferje og innsjekk før leggetid. Stress øker sjansen for at du tar dårlige beslutninger på veien, og det betyr økt risiko for ulykker. Et tips kan være å planlegge noen ekstra dager til selve bilturen, og å ikke være for ambisiøs når det gjelder lengden på etappene. Slik unngår dere at veiarbeid og andre uforutsette hindringer og forsinkelser velter hele planen!

4. Underholdning

Om du reiser med kan det være greit å planlegge litt underholdning i forkant. Bensinstasjonene har ofte gratis sommerhefter med ulike aktiviteter for barna, i tillegg finnes det utallige forslag på Google som for eksempel alfabetleken, ordleken, bilkaraoke og trafikkskilt-lotto. Mulighetene er mange! Sørg også for å laste ned filmer og serier på et nettbrett før avreise. En spilleliste på Spotify med hele familiens favorittmusikk kan også være greit å lage i forkant, og podcaster kan gi timevis med underholdning både for store og små!
PS! Husk å feste nettbrett på forsvarlig vis i bilen.

5. Sjekk dekkene og dekktrykk

Før lange turer med fullastet bil, er det viktig å ta en sjekk av dekkene. Se etter slitasje og ujevnheter, og mål mønsterdybden på dekkene. Undersøk også lufttrykket. Dette skal være noe høyere (rundt 10%) enn ved kjøring med vanlig hverdagslast. Gode dekk sikrer bedre kjøreegenskaper, bedre veigrep, lavere drivstofforbruk og mindre utslipp. Har du en elektrisk bil vil du også få lengre rekkevidde.

- Sørg for at bilen er i god stand!

Tor Erik Stensaker jobber som teamleder hos Nardo Bil Trondheim og har mange gode tips for en perfekt bilferie, men han understreker at det aller viktigste er en god gjennomgang av bilen. – Det er så utrolig kjedelig å måtte stoppe på en plass man aldri har vært før fordi dekkene har blitt slitt eller at det lukter vondt i bilen. Så ta en ekstra sjekk av bilen, både innvendig og utvendig.

6. Sjekk bilens tekniske tilstand

Hvem ønsker vel å få ferien stanset på grunn av en service bilen skulle ha vært på eller andre kjedelige feil? Om du har en eldre bil er det viktig å sjekke bilen ekstra godt før du skal ut på langtur. Bilen skal gjennom en større belastning og blir kjørt mye lengre enn normalt – gjerne med mer last enn i hverdagen. Derfor anbefaler vi at du bestiller service eller en sjekk i god tid før du skal på tur. Det er motor, olje og batterifeil som er de aller vanligste årsakene til at bilen blir stående. Nardo Bil har flere verksteder fra Steinkjer til Ålesund, så sjekk gjerne hvor ditt nærmeste verksted er når du planlegger turen.

7. Vask bilens frontrute

Vi bor i Norge, og er derfor ikke garantert pent vær hele sommeren. Dårlig sikt kan skape usikkerhet og farlige situasjoner på veien. Vask innsiden av frontruten for fett og støv, og sjekk at vindusviskerne fungerer som de skal. Er det mer enn ett år siden sist du skiftet viskeblad? Ja, da er det lurt å bytte ut disse før du reiser.

8. Reservenøkkel

Ha kontroll på reservenøkkelen! Om du er uheldig og mister bilnøkkelen på ferie kan det være lurt å ha med en ekstra. Husk at du også kan åpne og låse bilen med Volvo Cars App om du er så uheldig at du låser inn nøkkelen i bilen.

9. Sikring av barn i bil

Det er påbudt å sikre barn i bil, og man må alltid sørge for å bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Det er også viktig at bilstolen har riktig helling i baksetet. Barn i barnestol trives best i baksetet, men dersom barnet må plasseres i forsetet er det viktig å sørge for at kollisjonsputen er deaktivert.

Er du usikker på sikring av barn i bil er det bare å ta kontakt. Vi bistår gjerne.

10. God tur

Da er det bare å ønske deg og dine en riktig god tur og en fantastisk bilferie. Og du, husk det aller viktigste – bilbelte og sett mobilen i  bilmodus!

Arne og Arne på biltur!

Nardo Bil inviterte Arne Hjeltnes og Arne Brimi til å bli med på 7 flotte og innholdsrike bilturer fra Steinkjer til Ålesund - med flere unike stopp underveis.

Se alle episodene her

Her finner du Nardo Bil

Volvo og Polestar

Ålesund, Kristiansund, Molde, Orkanger, Steinkjer, Stjørdal, og Trondheim.

Jaguar og Land Rover

Trondheim - JLR.
63.43095618784,10.474262237549,6