Bilstol + barn = sikkerhet

Barnesete fra Volvo Barnesete fra Volvo

De aller fleste vet at barn skal sikres med egne stoler i bil. Men de som har begynt å se etter bilstol vet at det er en hel jungel å velge i. Det er også endel valg og ta som ikke går på selve bilstolen, men plassering, skal stolen ha ISOFIX eller ikke osv.

Forsetet eller baksetet?

Dette spørsmålet kommer stadig opp. Kan barnet sitte i forsetet? Er det trygt? Svaret er ja! Så lenge du har mulighet til å skru av airbag kan både bakovervendt og forovervendt bilstol brukes i forsetet. Husk at barn under 140 cm ikke skal sitte i forsetet med aktiv airbag. Unntaket er hvis bilens manual sier det er ok.

Bakovervendt, hvorfor det?

Skadereduksjon ved bakovervendt bilstol er rundt 90 prosent. Til sammenligning kan en fremovervendt bilstol redusere skadene med rundt 50-60 prosent.

Hovedårsaken til at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig er fordi hodene deres er store og tunge sammenlignet med hva musklene og nakken tåler. Når barn sitter vendt fremover under en kraftig oppbremsing eller kollisjon fortsetter alt som ikke er festet i bilen eller bilstolen fremover. Kroppen blir stoppet av sikkerhetsbeltet eller selene i bilstolen, men hodet fortsetter fremover før det blir slengt tilbake igjen. Når hodet er så tungt sammenlignet med kroppen og nakkens muskler blir det mer enn nakken kan takle og kan føre til alvorlig nakkeskade.

Selv om sikkerheten i dagens biler stadig blir bedre er det derfor viktig at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig. Minst til de er fire år, men helst lengre. Det utvikles stadig nye bilstoler, og de er tilpasset stadig større barn.

ISOFIX eller beltemontert bilstol?

ISOFIX er enkelt forklart et system som gjør det enkelt å montere barnebilstoler på riktig måte. Alle nyere biler har ISOFIX installert i baksetet, flere har det også i forsetet. For å bruke ISOFIX-festene i bilen må bilstolen ha ISOFIX.

Beltemonterte bilstoler har generelt høyere godkjent vekt på barnet og gir større mulighet til å gi barnet bedre benplass. Likevel er mange er skeptiske til beltemonterte bilstoler fordi de tror det er vanskelig og er redde for å gjøre feil. Det er egentlig ganske lett når du har gjort det en gang eller to. Stolen festes med bilens belte i tillegg til forankringsremer i gulvet eller i stolen foran.

Bilstolens holdbarhet

De fleste bilstolene fra seriøse aktører har vanligvis en forventet levetid på ca 10 år. Unntaket er babystolen som brukes litt røffere når den stadig dras inn og ut av bilen. Hvis en bilstol har vært i bilen under en ulykke skal den som hovedregel alltid byttes uavhengig av om det satt barn i stolen og om den har synlige skader eller ikke.

Volvo barneseter

Vi fører barneseter tilpasset enhver alder fra Volvo. Volvo er kjent for sikkerhet og har siden 1970-tallet levert barnesikkerhetsprodukter i tillegg til trygge biler. Det å forbedre sikkerheten for barn i bil har hele tiden vært et viktig fokusområde.

Sikkerhet er prioritet nummer en når det skal velges bilstol til det mest verdifulle vi har. Komfort som ekstra benplass og justerbar vinkling er også ting å ta stilling til, men det viktigste er at bilstolen passer barnets vekt, høyde og alder.

1 Velg bilstol tilpasset barnet

2 ISOFIX eller beltemontert?

3 Bakover- eller forovervendt?

Siste tips

Husk å prøv barnet i bilstolen i den bilen den skal stå i. Ikke alle bilstoler står like godt i alle biler eller passer like godt til alle barn. Det hjelper lite om du har funnet den perfekte bilstolen, på papiret, om barnet ikke sitter behagelig i stolen!

63.430861970418,10.474546491634,6