Eie, privatleie eller abonnere?

I dag er det mulig å disponere egen bil på mange forskjellige måter. Planlegger du godt kan du spare mye penger.

Kvine sitter i bagasjerommet til en bil som er parkert ved et vann

Hvilken eierform er best for deg?

Noen ønsker friheten til å velge mellom ny- og bruktbil, noen ønsker forutsigbarhet og lite verditap, mens andre vil ha en bil i en kort periode fordi de er usikre på fremtiden.

Uansett hva som er gjeldende for din situasjon, er det først og fremst viktig med planlegging, sier Mariann Iversen i Nardo Bil Trondheim. Hvis du tar deg tid til å planlegge, kan du spare deg for mye hodebry senere. For eksempel kan det gjøre at du unngår å havne i en situasjon der du ønsker å bryte midt i avtaletiden, sier Iversen.

Ta deg tid til å planlegge og spar deg for mye hodebry senere

Mariann anbefaler å tenke gjennom disse fem spørsmålene:

 • Hvor langt skal du kjøre?
 • Skal det monteres uoriginalt utstyr?
 • Er det viktig for deg at bilen er helt ny?
 • Skal du bytte ut bilen de neste tre årene?
 • Har du egenkapital?

Privatleie/leasing

Vi ser at mange i dag ønsker å bytte ut bilen når garantien er utløpt, blant annet fordi de ikke ønsker en overraskelse når bilen er på service eller at de er usikre på verditapet på bilen. Her kan privatleie/leasing være et godt alternativ.

Denne eierformen gir deg fordelene ved ny bil, samtidig som du får forutsigbarhet og trygghet. I tillegg trenger du ikke like mye kapital som ved et bilkjøp. I en tid med usikkerhet i bilverdenen, teknologiutvikling og nye politiske vedtak, kan det være lurt å lease om du bor sentralt og ønsker ny bil. Med leasing slipper du å binde opp kapital og du trenger ikke å tenke på verditapet på bilen, for dette er det leasingselskapet som står for.

Månedsprisen blir bestemt av fire faktorer: bilens kjøpspris, restverdien, renter og startleie. Bilens kjøpspris er bestemt av forhandler og inkluderer alt av utstyr, levering, klargjøring og moms. Restverdien er en vurdering på hvor mye bilen er verdt etter endt leieforhold. Innskudd er startleien som kunden selv bestemmer. Størrelsen på dette innskuddet avgjør hvor mye du må betale per måned.

Det eksisterer fortsatt noen myter rundt leasing. Mange tror for eksempel at kunden må betale dyre dommer for slitasjeskader ved innlevering av bilen når leasingperioden er over. Dette stemmer ikke. Vi skiller mellom normal slitasje og unormal slitasje. Har bilen flere små lette riper etter steinsprut så går det under normal slitasje. Men husk at når du leaser en bil skal du behandle den som din egen. Polering, jevnlig vask og å følge bilens serviceintervaller er gode grep for godt vedlikehold.

Eie

Det er ingenting som slår følelsen av å kjøre hjem i en ny bil. Om det er brukt- eller nybil – bilen er din, og du kan du gjøre hva du vil med den! Å eie kan være smart om du tenker å gjøre store endringer på bilen, ha den i en lengre periode og kjøre langt med den. Du kan bruke egenkapital eller benytte deg av billån for å betale ned bilen. Du står fritt til å velge mellom nybil- og bruktbilmarkedet i alle prisklasser.

Ser du etter en bil på bruktbilmarkedet er det viktig at du undersøker om eieren har fulgt bilens serviceintervaller og har dokumentert historikken. Det kan være fristende å kjøpe en bil som er litt billigere og som mangler servicehistorikk. Men det kan koste deg dyrt i ettertid.

Vår anbefaling på bruktbilmarkedet er vår egen Volvo Selekt. Her har vi gått gjennom bilen grundig og klargjort den både teknisk og kosmetisk for utlevering. Du kan også få tilbud om å utvide garantien på bilen.

Abonnere

Bilabonnement har ikke vært på markedet så lenge, men har eksplodert de siste årene – mye på grunn av at mange bor sentralt og ikke har det samme behovet for bil hele året. Flere tenker også på familiens klimaavtrykk og ønsker å begrense hvor mye de kjører.

Med bilabonnement kan du ha bilen i en kortere periode, når du faktisk trenger den som mest. Du trenger ikke å tenke på verditap, og både forsikring, trafikkforsikringsavgift og service er inkludert. Dette gjør at du har kun én pris å forholde deg til, noe som gir trygghet og forutsigbarhet i bilholdet. Prisen avgjøres av hvilken bilmodell du velger, og hvor lang periode du binder deg opp til. Her er det lurt å planlegge godt – for om du ender opp med å binde deg i en lengre periode, kan det være lurere å gå for privatleie.

Med Care By Volvo vil du ha én månedlig pris å forholde deg til, ingen depositum, og du kan bytte bil eller avslutte abonnementet med tre måneders oppsigelsestid. Du kan også forhåndsavtale en 36-måneders abonnementsperiode mot en lavere månedspris.

Tekst:

Ønsker du å eie?

Fordeler med å eie

 • Du eier din egen bil
 • Frihet til å gjøre endringer
 • Ingen begrensning på kjørelengde
 • Større valgfrihet på ny- og bruktbil
 • Fleksibilitet ved behov for andre behov

Å eie bil er smart om du tenker å beholde bilen lenge og kjøre mye. Du kan også se på bruktbilmarkedet som kan gi deg et relativt billig bilhold. Her står du ansvarlig for salg av bilen om du kun vil ha den en kort periode.

 

Tekst:

Ønsker du privatleie?

Fordeler med privatleie

 • Du får en ny og sikker bil
 • Forutsigbare kostnader
 • Unngår å ta opp lån for å kjøpe bil
 • Unngår å binde opp kapital i bilen
 • Trenger ikke å tenke på verditap

Månedsleien blir bestemt av fire faktorer: Bilens kjøpspris, restverdien, renter og startleien.

Har du ikke kapital til å kjøpe egen bil, og vil ha en ny bil, er privatleie et alternativ å vurdere. Om forutsigbare bilholdskostnader er viktig for deg kan å leie være et godt alternativ for deg!

Tekst:

Ønsker du å abonnere?

Fordeler med abonnement

 • Fleksibilitet og kortere bindingstid
 • Alt inkludert i månedsprisen
 • Du trenger ikke bekymre deg for verditap på bilen
 • Ingen krav til egenkapital til kjøpesum eller startleie

I motsetning til leie på 3-4 års avtaletid gir bilabonnement en fast månedspris å forholde deg til. Her er alt inkludert av forsikring, dekkhotell og service men også friheten med tre måneders oppsigelsestid. Man kan også binde seg til 36 måneder for en lavere månedlig kostnad, om man måtte ønske det. Dette passer for deg som for eksempel er usikker på livssituasjonen eller har behov for bil i en kortere periode. Trenger du bil i en lengre periode kan privatleie være det beste alternativet.

63.43095618784,10.474262237549,6