– På kort tid har jeg fått være med på å skape noe positivt

Hos Polestar er det fint lite som minner om en god, gammeldags bilforhandler. Kanskje er det nettopp derfor Polestar Space i Trondheim har tiltrukket seg en leder med utradisjonell erfaring i bagasjen?

Mennesker stor på en scene foran et digitalt lerret

–        Er det første gang du er her? Velkommen skal du være!

Morten Bedin, mannen bak rattet hos Polestar Space på Solsiden, tar oss imot. Polestar, som deler teknologi og teknisk ekspertise med Volvo, åpnet sine lokaler i Trondheim i desember 2020. Morten har vært med fra start. Stillingen som daglig leder tok han fatt på med alt annet enn oljesøl på klærne.

–        Hit kom jeg etter å ha jobbet 19 år med klær og tekstil i Retro. Der startet jeg på gulvet og gikk gradene. Underveis fant jeg ut at jeg brenner for salgskultur og det å prestere i team. Innkjøp, merkevarebygging og rekruttering ble derfor områdene jeg jobbet mest med i Retro.

Fra tekstil til bil

Det er merkevaren bak Polestar som Morten virkelig brenner for. Bærekraftig utvikling i bilbransjen, kombinert med det visuelle uttrykket på biler og lokaler, fanget oppmerksomheten hans.

–        Men det var tøft å hive seg ut i søknadsprosessen. Jeg er glad i bil, men langt ifra noen nerd. Ikke hadde jeg sett for meg å gjøre et karriereskifte heller. Jeg er veldig takknemmelig for at Nardo Bil turte å rekruttere en fra utsiden, uten tidligere erfaring fra bilbransjen. Med troen på at et menneske kan inspirere et team, og at et team kan inspirere et helt konsern, ble jobben min. Den tankegangen har kanskje inspirert Nardo Bil.

–        Hvordan merker du det?

–        Mangfold er nøkkelen til et godt arbeidsmiljø. Målet om å ha likevekt mellom kjønn har jeg tatt med fra tekstil og inn til Polestar. I bilbransjen er kun 9 prosent av de ansatte kvinner. En jevn fordeling mellom kvinner og menn er utradisjonelt, men nødvendig for bransjen. Tilbakemeldingene fra kundene våre har vært veldig god.

–        Hva ser du etter når du rekrutterer?

–        Folk som er flinkere enn meg! Det er viktig at vi utfyller hverandre, det trengs ikke tre utgaver av meg her. Derfor ser jeg etter personlige egenskaper og ferdigheter som tilfører Polestar verdi. Ingen hos oss har bilbakgrunn, det faget kan du lære deg. Men å møte kundene med et smil, engasjement og på en inspirerende måte, det er noe du har i deg.

 

— Nardo Bil tar deg imot med støtte fra dag én. Du blir vist tillitt og får rom til å utfolde deg i jobben. Samtidig er konsernet en skulder å lene seg på når det er nødvendig.

Morten Bedin
Daglig leder Polestar Space Trondheim

Hvorfor er du så god?

I tillegg til sine tre faste medarbeidere har Morten ansatt studenter til deltidsjobbing hos Polestar Space. For å sikre minst mulig gjennomtrekk rekrutterer han tidlig i studieløpet, gjerne fra krevende studier.

–         Med folk rundt som er flinkere enn deg, hva blir din oppgave?

–        Jeg prøver å innta helikopterposisjonen – ha overblikk og tilrettelegge for de ansatte. Vi kan godt snu organisasjonsmodellen på hodet og si at jeg er nederst. Derifra må jeg spre kunnskap oppover til de som er ute i butikken. Jobben min handler om å se hver enkelt og utvikle folk. Jeg blir inspirert når våre medarbeidere bedriver selvledelse og coacher hverandre.

–        En ting er å si det, en annen ting er å gjøre det i praksis…

–        Omgitt av dyktige mennesker er det min jobb å finne deres styrker, for så og sette igang en tankeprosess  – hvorfor er du så god? Hver og en må få tid og rom til å bli bevisst på hvorfor man lykkes. Med denne bevisstheten i bunn kan vi lære bort kunnskapene våre til andre.

Gruppebilde av 11 polestaransatte utenfor en dr i like svarte jakker

Fra deltidsstilling til daglig leder

Mot slutten av fjoråret åpnet Polestar Space i Ålesund. 01. juni trer Camilla Hansen inn i rollen som daglig leder. Med det blir hun Nardo Bil konsernets første kvinnelige daglige leder. Morten forteller med stolthet at Camilla startet som deltidsansatt nettopp på Polestar Space i Trondheim.

–        Nardo Bil tar deg imot med støtte fra dag én. Du blir vist tillitt og får rom til å utfolde deg i jobben. Samtidig er konsernet en skulder å lene seg på når det er nødvendig. Da Camilla var ferdig med studiene var det ikke noe vanskelig for meg å råde henne til å søke på daglig leder stillingen i Ålesund.

Fornøyde kunder er den beste reklamen

Fraværet av kontorer og pulter gjør at bilene virkelig kommer til sin rett i Polestar Space. Selve butikken er polestar.com, til lokalet på Solsiden kommer du får å bli inspirert og oppleve bilene. Skal vi tro Morten er det summen av dette som leder til et salg.

–        Vi prøver å rette oppmerksomheten vår mot menneskene som besøker oss – uavhengig av kjønn og alder. Kunder som får tillitt til oss, og snakker positivt om Polestar, er våre beste ambassadører. Det er med stolthet jeg forteller at Nardo Bil tar service på Polestar. I tillegg har vi tro på produktet vi selger, derfor er vi opptatt av å få kunden ut på veien.

Det er grunnen til at Morten og teamet jobber vel så mye utenfor lokalet på Solsiden. Du treffer dem gjerne på testdrive, arrangementer og roadshow.

–        Det handler om å oppsøke folk der de er. Vi har et ønske om å treffe og aktivisere kunden. For egen del har Polestar tent en ny gnist hos meg. I utgangspunktet kunne jeg ikke så mye om bil, men i Nardo Bil blir jeg sett og hørt. Jeg fått være med på å skape en flott arbeidsplass der jeg tror både ansatte og kunder blir sett og hørt. Effekten av det er at vi på kort tid har fått et godt fotfeste i regionen vår, avslutter Morten.