Kom i VM-stemning med Niklas Dyrhaug

Tilbake i 2013 var Niklas Dyrhaug vår første ambassadør. Før fjorårets sesong gikk Niklas over i rollen som ekspertkommentator. Her gir klassikeren fra Tydal oss siste nytt fra langrennsleiren, VM-spådommer og personlige favoritter i løypa!

Niklas Dyrhaug holder et par langrennski og staver foran en sort bil

Aller først må vi få klarhet i et par ting. Even Northug hevder at du kun møter opp på solskinnsturer om dagen. Og skal vi tro Didrik Tønseth overlater han myrløping til deg. Fortell!

–        Haha, han sa det ja! Etter mange år som aktiv kan jeg endelig prioritere turer med kaffestopp på Elgsethytta. Jeg drar ikke ut på ski når det sludder sidelengs og Even får ikke selskap på 6 ganger 10 minutters intervaller i Granåsen nei. Men formen er god. I går gikk jeg 45 kilometer i Bymarka, med bollestopp på Grønlia så klart.

–        Stempelet som «myrløper» skyldes at jeg er født og oppvokst i Tydalen. Der er det uendelige mengder med fjell og myr. Så ja, jeg kan springe i myr og tøft terreng. Didrik og jeg har trent sammen i 10-15 år, daglig var det en dragkamp om hvor turene skulle gå. Jeg ville ut i terrenget og Didrik ville utnytte løpesteget sitt på lette stier. Som regel ble det et kompromiss

Er det treningsturer med gode kompiser du savner mest fra dagene som aktiv?

–        Det var et fint liv å være aktiv skiløper, treningsturene med Didrik er noe jeg savner. Samtidig kreves det disiplin og hard jobbing. Du må tøye strikken og tåle å være mye sliten. Heldigvis kan jeg fortsatt trene i lag med gutta. Jeg var igjen i Toblach etter å ha kommentert siste verdenscupen, da var det rett inn i bobla med daglige treningsturer.

Eksperten trives både i og utenfor løypa?

–        Absolutt. Selv om jeg står på andre siden av gjerdet er jeg fortsatt en del av skifamilien med smørere, trenere og støtteapparat. Det er nok derfor jeg trives godt med kommentatorrollen.

 

Niklas Dyrhaug i grønn boblejakke og raske briler på hodet
Niklas Dyrhaug i grønn boblejakke og raske briler på hodet

Spår åpen dameklasse og inspirerte franskmenn

Og hva er spådommen noen dager før startskuddet går i VM?

–        Det starter med sprinten og der er de svenske jentene favoritter, sammen med Kristine Stavås Skistad. Hvis hun er tilbake etter sykdom er Tiril Udnes Weng også i det beitet. Det er egentlig det store spørsmålet – har Tiril og Anne Kjersti Kalvå rukket å trene seg opp etter forkjølelse og Covid? Det er både overraskende og gledelig at begge to har gått «gørgodt» i vinter. Det blir interessant å se om de kan matche toppnivået til Ebba Andersson og Jessica Diggins i skøyting. Legg til Kerttu Niskanen og Frida Karlsson i miksen. I dameklassen er det mange som kan vinne, på alle distanser!

–        I sprinten for herrer stiller det inspirerte franskmenn til start. Richard Jouve spurtslo Klæbo på sprinten i Les Rousses. Etterpå sa Jouve at det å vinne på hjemmebane var like stort som å ta OL-medalje! En annen som har sine største medaljesjanser i klassisk sprint er Calle Halfvarsson. Med den mannen aner du ikke hva du får, men toppnivået er skyhøyt. På lengre distanser har det en tendens til å skje ting rundt Calle, men han er en eksplosiv type som trives i sprint. Både Calle, William Poromaa og Edvin Anger er fine typer.

–        Blant de norske herrene er det vanskeligere å kvalifisere seg til VM enn å ta medalje. Se på Iver Tildheim Andersen som sitter hjemme, eller Didrik Tønseth som blir reserve på de første distansene. Hverken verdenscupseier eller jevne prestasjoner i verdenstoppen er godt nok. Samtidig kan Johannes Høsflot Klæbo bli den første herreløperen som tar fem VM-gull i ett og samme mesterskap. Jeg holder ham som favoritt på fem av seks VM-distanser. 15 kilometer skøyting blir nok hans største utfordring.

 

Niklas Dyrhaug i blå langrennsjsakke med lue og raske briller på hodet
Niklas Dyrhaug legger langrennski inn bagasjerommet på en svart bil

Killerinstinktet må fram

Å vite at det sitter medaljekandidater og ser på – hvilket press legger det på løperne som er tatt ut til å gå?

–        Det er selvfølgelig et ekstra press, men alle på dette nivået er vant med dette. Det må du takle som en del av det norske laget. Det viktigste presset er det du legger på deg selv. Her kan du finne glede og motivasjon til å få ut ditt aller beste. Didrik, som er førstereserve, må være klar til å steppe inn. Det skal ikke mer enn litt sykdom til blant de andre før han får muligheten. Da må killerinstinktet fram.

Det høres ut som du snakker av erfaring?

–        I VM i Lahti i 2017 ble jeg vraket til 30 kilometer med skibytte. Jeg mente selv at jeg var kvalifisert. I det VM startet hadde jeg to valg – å grave meg ned eller ta opp hansken. Da 15 kilometeren kom, og jeg endelig fikk sjansen, klarte jeg å bruke revansjelysten til å prestere. Det ble bronsemedalje, tross en tung inngang på mesterskapet. Den prestasjonen, seint i VM, er nok det jeg er mest stolt av i karrieren.

Hyller Anne Kjersti, frykter Iivo og krysser fingrene for Emil

Siste distanse i årets mesterskap er 30 kilometer for kvinner og 50 kilometer for gutta.

–        30 kilometer i klassisk stil er Anne Kjersti sin største sjanse. Der er hun definitivt en av medaljekandidatene. Fremgangen til Anne Kjersti er kanskje det mest gledelige så langt i årets sesong. Det er så fortjent etter mange år med hardt arbeid. Anne Kjersti bør være kjempeinspirasjon for unge løpere som ikke er best som junior og tidlig senior. Ellers blir Frida Karlsson farlig på 30 kilometeren, men med henne kan det gå alle veier.

–        For herrene blir det et annet løp når russerne ikke er på start. Det er mindre offensiv gåing underveis og gode spurtegenskaper er enda viktigere. Pål Golberg og Klæbo kan stole på avslutningene sine, de andre må ta ansvar underveis. Mannen å se opp for blir Iivo Niskanen. I form er han verdens beste klassiskløper. Didrik er bankers på laget og han må gi Iivo drahjelp hvis feltet skal smadres. Forhåpentligvis setter Iivo full fres på klassiskdelen av skiathlonen også. Vi har sett ham gjøre det før og det gir en helt egen spenning i løpet.

Emil Iversen er tittelforsvarer på 5-mila, hva forventer du av han?

–        Han har en kjempemulighet til å gå en god femmil. Emil har gått flere solide skirenn i år og nå har han hatt lang tid til å forberede seg. Jeg både håper og tror at Emil er i angrepsposisjon og klinker til på mesterskapets siste dag.

Har du en personlig favoritt vi må heie litt ekstra på?

–        Antoine Cyr fra Canada, det er en jovial og trivelig fyr! Det canadiske laget har dårlig økonomi og han reiser mye for seg selv. Cyr er bare 24 år og har vært oppe på 4. plass i Verdenscupen i år. Det er imponerende med de ressursene han har tilgjengelig. Han er god i klassisk, så på en toppdag er han outsider på femmila.

 

63.4309522,10.4743102,6