Vil gå alle distanserenn i VM, inkludert stafetten

I år har Anne Kjersti Kalvå for alvor gått seg inn i verdenseliten. Under Tour de Ski kjempet hun om pallplassering sammenlagt før en positiv koronatest sendte henne ut av konkurransen. Nå er hun tilbake i trening og planen mot VM er lagt!

Kvinne (Anne KJersti Kalvå) holder et par langrennski foran en bil i vinterlandskap

 

Er du klar for «comeback» i Verdenscupen?

–       Etter at jeg ble friskmeldt og kom i gang med treningen har det gått overraskende bra. Kroppen responderer godt. Nå venter høydeopphold på 1650 moh. og en konkurransehelg i Toblach. Helgens renn er de første siden Tour de Ski og Covid. Det er alltid litt usikkerhet knyttet til de første rennene etter sykdom – å stille med startnummer er noe annet enn trening. Toblach blir konkurransetrening. Planen er å sitte igjen med en god følelse etterpå.

Hvis planen lykkes?

–       Da går turen videre til Lavazè i Val di Fiemme-dalen og Pre Camp mot VM.

Fra isolasjon til VM-håp

For et år siden gjorde Anne Kjersti de siste forberedelsene før OL i Beijing. På høydesamling skulle formen toppes, men coronaviruset satte en stopper for OL drømmen. I det OL-ilden ble tent satt Anne Kjersti isolert på et hotellrom i Italia.

Det er litt av en snuoperasjon du har vært gjennom.

–       Jeg lærte mye om meg selv i fjor. I landslagstrenerne har jeg et team rundt meg som kjenner meg godt. Da vi startet opptreningen på våren i fjor fikk både trenerteamet og jeg mye kunnskap om hvordan kroppen responderer. For egen del har jobben vi gjorde i fjor blitt et eksempel til etterfølgelse. Det er en stor trygghet når jeg på ny må trene meg opp etter Covid.

 

Kvinne (Anne Kjersti Kalvå) holder et par ski og smiler
Kvinne går på ski med snøkledde trær i bakgrunnen

Hverdagene drar lasset

Vi TV-seere følger dere på skirenn gjennom vinteren. Men alt arbeidet som ligger til grunn vet vi ikke så mye om. Kan du fortelle litt om det?  

–       Det er alle de vanlige dagene gjennom vår, sommer og høst som drar lasset. Kontinuitet i de daglige rutinene fører til utvikling. For egen del handler det om å ikke tøye strikken for langt. Ved å holde igjen litt kan jeg restituere godt og få gode økter dag etter dag.

Utvikling virker å stå sentralt?

–       Trenerne er tett på i hverdagen. Sammen ser vi etter forbedring og mening med treningen som blir gjennomført. Det er fort gjort å dra ut på ski uten et konkret mål med økta. I løpet av et par timer i løypa repeterer vi de samme bevegelsene mange ganger. Når jeg er mentalt til stede og har et klart mål med treningen kan jeg få noe ut av hvert enkelt fraspark.

Og da kommer motivasjonen?

–       Ja, treningshverdagen er givende. Eksempelvis har jeg hatt teknisk fremgang denne sesongen. Jeg har alltid gått med store bevegelser og kommet langt på hvert tak. I år har jeg klart å kombinere dette med enda mere kraft og fremdrift. Jobben er tøff, men jeg koser meg!

Jobben blir kanskje litt enklere når han du bor sammen med sikter seg inn på samme mål?

–       Didrik er den mest seriøse utøveren jeg kjenner, og vi har ulike måter å løse ting på. Jeg er nok mer leken, mens han har en mer analytisk tilnærming til treningen som skal gjennomføres. Det går an å være dedikert på ulike måter, det viktigste er å følge sin egen variant. Noe av det viktigste jeg har lært av Didrik er å være mer kynisk. Det høres kanskje ikke ut som en god egenskap, men nødvendig hvis du vil bli best. Vi må ta noen tøffe valg på veien og da nytter det ikke å gå rundt med dårlig samvittighet.

Jeg spurte Didrik om hvem som er den beste sjåføren av dere to.

–       Hva svarte han?!

At Anne Kjersti kjører effektivt, så det var et enkelt valg.

–       Haha, det er bra for husfreden! Jeg er glad i å kjøre bil, og kjører helst selv.

Kvinne går på ski med snøkledde trær i bakgrunnen
Kvinne står ved bagasjeluken til en grønn suv med skiutstyr

5 raske med Anne Kjersti

1 Beste skituren?

Vi er heldige på Byåsen som har gode treningsforhold året rundt. Jeg velger meg en rulleskitur på sensommeren, retning Byneset i solnedgangen.

2 Fineste kjøreturen?

Det er noe ekstra å kjøre til skirenn på Beitostølen og Lillehammer. På de turene har jeg litt ekstra spenning i kroppen og det er fint over Dovre. Også må jeg legge til kjøreturene hjem til Lundamo.

3 Beste stoppested langs veien?

Jeg liker ikke å stoppe. Når jeg kjører vil jeg komme fram. Spør heller Emil Iversen, han er en kosekjører!

4 På spillelista i bilen før skirenn?

Har en fast skirenn-spilleliste med godt og blanda. Der har jeg valgt ut musikk som både gjør meg glad og gira.

5 Noen biltips du vil dele?

Baksetene ligger nede hele tiden og er godt dekket til. Med en bil som rommer godt har jeg plass til treningstøy, skiftetøy, skiutstyr mat og drikke.

Kvinne går på ski med snøkledde trær i bakgrunnen
63.4309522,10.4743102,6